Dezynfekcja pomieszczeń/powierzchni

BIO REWOLUCJA W DEZYNFEKCJI POMIESZCZEŃ

DezynfekcjaDezynfekcja polega na zwalczaniu niewidzialnych drobnoustrojów chorobotwórczych (bakterii, grzybów, wirusów) z rąk, skóry, powierzchni przedmiotów użytkowych, ścian, podłogi itp, oraz z powietrza W związku z pandemią koronowirusa nastąpiło całkowicie inne spojrzenie na dezynfekcję. Nie jest to już coś, co wymagają inspekcje sanitarne, HACCP czy systemy jakości. W tej chwili odpowiednia dezynfekcja staje się podstawą prowadzenia każdej działalności.

BIOAREZOL

Cząstki biologiczne zawieszone w powietrzu nazywamy bioaerozolem. Powietrze jest fazą rozpraszającą, natomiast fazą rozproszoną jest materiał biologiczny zazwyczaj o średnicy 0,001-100 μm, który może zawierać żywe lub martwe komórki drobnoustrojów lub cząstki biologiczne niezdolne do życia. Wśród cząstek biologicznych występujących w bioaerozolach można wyróżnić bakterie (komórki wegetatywne i endospory), wirusy, grzyby (fragmenty grzybni i zarodniki), pierwotniaki oraz wytwarzane przez nie różne substancje (np. endotoksyny, enterotoksyny, enzymy, mykotoksyny), a także pyłki roślinne. Cząstki o średnicy od 1,0 do 5,0 μm zwykle długo pozostają zawieszone w powietrzu i mogą być przenoszone na duże odległości, natomiast cząstki większe szybko osadzają się na różnych powierzchniach. Najliczniej reprezentowaną grupą czynników chorobotwórczych przenoszonych drogą powietrznopyłową lub powietrzno-kropelkową są wirusy (Lewandowski R, Jóźwik P., 2017).

DEZYNFEKCJA POWIETRZA NABIERA INNEGO ZNACZENIA

W pierwszych fazach rozprzestrzeniania się COVID – 19 najwięcej uwagi zwracano na dezynfekcję rąk i powierzchni jako źródło infekcji korornawirusem. Z biegiem czasu zaczęło pojawiać się coraz więcej informacji naukowych, że COVID -19 może przebywać do kilku godzin w powietrzu i zakażenie może odbywać się drogą kropelkową. Min. Uniwersytet w Tokyo (Japonia) przeprowadził w marcu 2020 roku eksperyment z użyciem laseru i wysokiej rozdzielczości kamery, które są w stanie wychwycić krople wielkości 0,1 mikrometra. Tak małe krople mogą unosić się w powietrzu przez długi okres czasu, stając się źródłem infekcji, gdyż mogą zawierać dużą ilość wirusów https://www.youtube.com/watch?v=H2azcn7MqOU

. Inne wyniki badań opublikowane 16 kwietnia 2020 roku w The New Rngland Journal of Medicine pokazały, że wirus utrzymywał się w powietrzu (w mikrokroplach) przez ponad 3 godziny. Na powierzchni plastiku, metalu, kartonie wirus utrzymywał się do 72 godzin.

23 kwietnia 2020 roku w dzienniku „De Telegraaf” podana została informacja, że naukowcy z Uniwersyteckiego Centrum Medycznego w Groningen (Niederlandy) wspólnie z naukowcami z Wielkiej Brytanii i Francji, doszli do wniosków, że koronawirus wykorzystuje dwa typy komórek w nosie jako „bramę” do ludzkiego ciała. Naukowcy odkryli, że komórki kubkowe i rzęski w nosie, które zawierają wiele tzw. informacyjnego RNA, (mRNA), są wykorzystywane są przez virus SARS-CoV-2 do szybkiego rozprzestrzeniania się po całym ciele. Komórki nabłonkowe w oczach, płucach i jelitach również zawierają wiele cząsteczek mRNA.

Na podstawie wyników tych badań wynika, że skuteczną metodą dezynfekcji pomieszczeń powinna być dezynfekcja powierzchni wraz z dezynfekcją powietrza. Dodatkowo za takim sposobem dezynfekcji przemawiają wyniki badań (Park et al. 2007) i (Moorman et al. 2017). W badaniach tych testowano dezynfekcję powierzchni z wirusów za pomocą ściereczki nasączonej środkiem dezynfekującym w stosunku do dezynfekcji poprzez zamgławianie. Okazało się, że zamgławianie było znacznie bardziej skuteczne w dezynfekcji powierzchni niż przecieranie ściereczką. Można przypuszczać, że wirusy naniesione na powierzchnię przemieściły się do wnętrza struktury porowatej (mikro- i nanorysy). Środek dezynfekcyjny znajdujący się na ściereczce nie był zapewne w stanie dostać się do tych mikropor. Tak więc, z wyniku badania można stwierdzić, iż zamgławianie lub spryskiwanie drobną kroplą może być skuteczną metodą przypadku występowania w powierzchni strukturze porów, w których wirus może znaleźć schronienie.

Należy mieć na uwadze, że w zasadzie większość wyposażenia szkół, biur, hoteli, restauracji wykonana jest z materiałów, w których mogą się tworzyć nanorysy.

W związku z tym, że najprawdopodobniej na wiele lat będziemy musieli się zaprzyjaźnić się z dezynfekcją, powinniśmy wybierać takie rozwiązania, które są przede wszystkim skuteczne w zwalczaniu szkodliwych mikroorganizmów. Bardzo ważnym jest jednak także aby rozwiązania te nie miały negatywnego wpływu na ludzi, zwierzęta jak i na środowisko naturalne. Okazuje się, że jest taka naturalna substancja – Hypochlorous acid (Kwas podchlorawy), która skutecznie zwalcza wirusy, bakterie i grzyby. Substancja ta jest naturalnie wytwarzana przez białe ciałka krwi ludzi i zwierząt. Kwas podchlorawy jest ważnym składnikiem naszego systemu odpornościowego. Wykorzystywany jest przez organizm do zwalczania stanów zapalnych i infekcji chorobowych. Bierze udział w ochronie naszego ciała przed atakiem patogenów. Kwas podchlorawy jest powszechnie uznawany za jeden z najskuteczniejszych znanych środków biobójczych, na które mikroorganizmy nie są wstanie wytworzyć odporności. Jest około 100 razy bardziej efektywny w zabijaniu mikroorganizmów niż wybielacz (podchloryn sodu - jon -OCL).

KWAS PODCHLORAWY – ELEKTROLIZOWANA WODA (ECA)

Poza organizmem zwierząt i ludzi, kwas podchlorawy produkuje się w wyniku elektrolizy soli kuchennej i wody. Na świecie substancję tą często nazywa się Elektrolizowaną wodą (EW), lub: Elektro-chemicznie aktywowana woda (ECA). Technologia ta jest znana od ponad 100 lat. W latach 90-tych ubiegłego wieku rozpoczęto prace nad udoskonalaniem tej technologii w Japonii. ECA opiera się na zasadzie elektrolizy membranowej soli kuchennej. Główną substancją czynną powstałą w tym procesie jest właśnie kwas podchlorawy (HOCl). Jest on środkiem biobójczym, który jest naturalnie wytwarzany przez ludzi i zwierzęta. Jest nieszkodliwy dla ludzi, zwierząt i środowiska naturalnego. Jest całkowicie biodegradowalny i hipoalergiczny. Bardzo skuteczny jako środek zwalczający bakterie, grzyby, wirusy. Substancja ta jest stosowana powszechnie w Japonii, USA, Kanadzie, Australii: w przemyśle medycznym, dentystycznym, spożywczym, rolnictwie i przemyśle mleczarskim. Jest szeroko stosowana do dezynfekcji w japońskich i rosyjskich szpitalach i klinikach dentystycznych.

MIĘDZYNARODOWE OPINIE I DECYZJE DOTYCZĄCE KWASU PODCHLORAWEGO ECHA

(Europejska Agencja Chemikaliów) – najważniejsza jednostka zatwierdzająca środki biobójcze w EU, wydała w 2018 roku opinię na temat kwasu podchlorawego:  Substancja ma działanie bakteriobójcze, wirusobójcze, grzybobójcze i drożdżakobójcze  Bezpieczeństwo ludzi: nie ma zagrożenia dla skóry, oczu oraz dróg oddechowych przy zastosowaniu kwasu podchlorawego w stężeniu do 0,03%  Nie ma zagrożenia dla dzieci i dorosłych przy dotykaniu świeżo zdezynfekowanych powierzchni kwasem podchlorawym W lutym 2020 roku Narodowy Instytut Zdrowia Chin uznał kwas podchlorawy jako skuteczną substancję do walki z koronawirusem. Może być stosowany do dezynfekcji powierzchni, rąk oraz powietrza. Jako jedyna substancja (ze środków dezynfekcyjnych) został dopuszczony do kontaktu z błonami śluzowymi ludzi W marcu 2020 roku Agencja Ochrony Środowiska USA zatwierdziła kwas podchlorawy jako skuteczny produkt biobójczy do walki z koronawirusem ludzkim

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.