ZAKISZACZE SILOKING
Biopuls - SiloKing nowoczesne zakiszacze do biologicznej konserwacji zielonek.
- Przyspieszone zakiszanie oraz hamowanie rozwoju drożdży i pleśni w kiszonce
- Łatwość użycia, bezpieczeństwo i ekonomia w zakiszaniu
- Wysoka wartość pokarmowa, smakowitość i trwałość kiszonek
- Praktycznie wymierne korzyści w produkcji zwierzęcej
- Prawidłowe zródło pochodzenia bakterii - z ekosystemu Polski
SiloKing T
Biopreparat do zakiszania traw i roślin motylkowatych.
SiloKing T okulant zawierający specjalnie wyselekcjonowane liofilizowane bakterie fermentacji mlekowej z rodzaju Lactobacillus. Kombinacja opatentowanych homo- i heterofermentatywnych mikroorganizmów działających w efektywnej synergii procesu zakiszania.
Specjalny skład zakiszacza:
SiloKing T zawiera szczególnie efektywne, przetestowane i zarejestrowane w UE szczepy bakterii kwasu mlekowego w ilości nie mniejszej niż 2x1010 j.t.k. w 1 g preparatu wsparte skoncentrowanymi enzymami.
Lactobacillus plantarum KKP/593/p
Lactobacillus plantarum C KKP/788/p
Lactobacillus buchneri KKP 907
Enzymy paszowe endo-1,4-beta-glukanaza, endo-ksylanaza, alfa-amylaza
Nowoczesny mechanizm działania:
SiloKing Tzapobiega stratom składników pokarmowych kiszonki, działając szybko i efektywnie w podwójnym procesie:
I. Aktywna fermentacja
Natychmiastowa penetracja zielonej masy i zakwaszanie kwasem mlekowym wytwarzanym przez homofermantatywne bakterie Lactobacillus plantarum. Niedopuszczenie do rozwoju patogennej mikroflory i powstawania szkodliwego kwasu masłowego. Wyjątkowa zdolność szczepów do biosyntetyzowania enzymów: amylazy, ksylanaza i betaglukanazy oznacza ogromną moc i szybkość zakiszania pasz objętościowych.
II. Kontrolowana stabilizacja
Wytwarzany przez heterofermentatywne bakterie Lactobacillus buchneri kwas octowy zapewnia niskie pH kiszonki i gwarantuje jej wysoką stabilność tlenową, bez ponownego jej zagrzewania, zmniejszając ryzyko wtórnej fermentacji. Tak zakonserwowana pasza jest cenna żywieniowo, bogata w składniki pokarmowe, chętnie pobierana, bezpieczna i higieniczna, gdyż wzrost drożdży i grzybów pleśniowych jest efektywnie tłumiony.
SILOKING K
Biopreparat do zakiszania kukurydzy (całe rośliny, kolby lub ziarno)
Preparat dedykowany do konserwacji kukurydzy na drodze kiszenia. Specjalny skład mikroorganiczny z przewagą kluczowego dla kiszenia kukurydzy selektywnie dobranego heterofermentatywnego szczepu Lactobacillus buchneri zapewnia niezawodność procesu. Wytworzony w optymalnej ilości kwas octowy jest trwały i długo utrzymuje pH kiszonki na niskim poziomie, szczególnie ważne po otwarciu pryzmy, co istotnie zmniejsza ryzyko wtórnej fermentacji i przedłuża wysoką stabilność tlenową oraz jakość kiszonki.
Kierunkowy skład preparatu:
Lactobacillus plantarum KKP/593/p (25%)
Lactobacillus plantarum C KKP/788/p (25%)
Lactobacillus buchneri KKP 907 (50%)
SILOKING K - zawiera wysoceefektywne, sprawdzone i uznane w UE szczepy bakterii w ilości nie mniejszej niż 2x1010 j.t.k. w 1 g preparatu
SILOKING K - posiada ważny atut: utrwalenie cech użytkowych i stabilności tlenowej kiszonek z roślin wysokoskrobiowych, szczególnie z ziarna kukurydzy, nawet do 3 lat. Szczep Lactobacillus buchneri KKP 907 syntetyzuje metabolity (1,2-propanodiol i kwas propionowy), które hamują rozwój grzybów w kiszonce, znacząco opóźniając proces jej psucia.
Wykazano, że dzięki stosowaniu SILOKING K następuje znaczna redukcja niepożądanych pleśni i patogennych bakterii Escherichia coli i Salmonella sp., jak również niższy poziom skażenia pasz mikotoksynami : aflatoksyną B1 i ochratoksyną.
Opakowania Biopuls SILOKING
Plastikowe puszki o pojemnościach netto : 250 g - na 50 ton kiszonki
Instrukcja stosowania:
Gwarantowana całkowita liczebność bakterii w kiszonce dla optymalnego procesu fermentacji: 100 000 jtk w każdym gramie zakiszanego materiału.
- na krótko przed rozpoczęciem zakiszania 1 opakowanie 250 g SiloKing rozpuścić w 50 L wody i dokładnie wymieszać
- dozować ok. 1 L cieczy roboczej na 1 tonę zielonej masy
- gotową ciecz roboczą należy zużyć w ciągu 12 godzin
- dla optymalnej jakości rozprowadzenia cieczy używać właściwego sprzętu
Minimalny termin przydatności ( SiloKing zamknięty w oryginalnym opakowaniu):
Temp. pokojowa (+20 °C) : 12 m-cy
Temp. do +4 °C: 18 m-cy
Biopuls SiloKing = Optymalna fermentacja + stabilność przechowywania
Biopuls SILOKING :
- Łatwo rozpuszczalny
- Nie koroduje urządzeń
- Przyjazny środowisku
Kluczowe korzyści stosowania zakiszaczy SILOKING:
- Optymalny przebieg procesu fermentacji dzięki doborze opatentowanych efektywnych bakterii
- Stabilizacja kiszonki, mniej nagrzewania i strat przechowalniczych
- Hamowanie rozwoju drożdży i pleśni w zakiszania materiale
- Bogata koncentracja i jakość składników pokarmowych (np wzrost białka) w kiszonce
- Niwelowanie strat przy konserwacji paszy objętościowej
- Wysokie współczynniki strawności składników pokarmowych wykazane w praktyce
- Wysoka smakowitość i chętne pobieranie kiszonki przez zwierzęta
- Zwiększona wydajność zwierząt i ekonomia produkcji
Lactobacillus buchneri KKP 907 (50%)
SILOKING K - zawiera wysoceefektywne, sprawdzone i uznane w UE szczepy bakterii w ilości nie mniejszej niż 2x1010 j.t.k. w 1 g preparatu
SILOKING K - posiada ważny atut: utrwalenie cech użytkowych i stabilności tlenowej kiszonek z roślin wysokoskrobiowych, szczególnie z ziarna kukurydzy, nawet do 3 lat. Szczep Lactobacillus buchneri KKP 907 syntetyzuje metabolity (1,2-propanodiol i kwas propionowy), które hamują rozwój grzybów w kiszonce, znacząco opóźniając proces jej psucia.
Wykazano, że dzięki stosowaniu SILOKING K następuje znaczna redukcja niepożądanych pleśni i patogennych bakterii Escherichia coli i Salmonella sp., jak również niższy poziom skażenia pasz mikotoksynami : aflatoksyną B1 i ochratoksyną.
Opakowania Biopuls SILOKING
Plastikowe puszki o pojemnościach netto : 250 g - na 50 ton kiszonki
Instrukcja stosowania:
Gwarantowana całkowita liczebność bakterii w kiszonce dla optymalnego procesu fermentacji: 100 000 jtk w każdym gramie zakiszanego materiału.
- na krótko przed rozpoczęciem zakiszania 1 opakowanie 250 g SiloKing rozpuścić w 50 L wody i dokładnie wymieszać
- dozować ok. 1 L cieczy roboczej na 1 tonę zielonej masy
- gotową ciecz roboczą należy zużyć w ciągu 12 godzin
- dla optymalnej jakości rozprowadzenia cieczy używać właściwego sprzętu
Minimalny termin przydatności ( SiloKing zamknięty w oryginalnym opakowaniu):
Temp. pokojowa (+20 °C) : 12 m-cy
Temp. do +4 °C: 18 m-cy
Biopuls SiloKing = Optymalna fermentacja + stabilność przechowywania
Biopuls SILOKING :
- Łatwo rozpuszczalny
- Nie koroduje urządzeń
- Przyjazny środowisku
Kluczowe korzyści stosowania zakiszaczy SILOKING:
- Optymalny przebieg procesu fermentacji dzięki doborze opatentowanych efektywnych bakterii
- Stabilizacja kiszonki, mniej nagrzewania i strat przechowalniczych
- Hamowanie rozwoju drożdży i pleśni w zakiszania materiale
- Bogata koncentracja i jakość składników pokarmowych (np wzrost białka) w kiszonce
- Niwelowanie strat przy konserwacji paszy objętościowej
- Wysokie współczynniki strawności składników pokarmowych wykazane w praktyce
- Wysoka smakowitość i chętne pobieranie kiszonki przez zwierzęta
- Zwiększona wydajność zwierząt i ekonomia produkcji