ZAKISZACZE SILOKING

zakiszacze w dwóch pudełkach ZAKISZACZE    SiloKing

Biopuls - SiloKing nowoczesne zakiszacze do biologicznej konserwacji zielonek.

  1. Przyspieszone zakiszanie oraz hamowanie rozwoju drożdży i pleśni w kiszonce
  2. Łatwość użycia, bezpieczeństwo i ekonomia w zakiszaniu
  3. Wysoka wartość pokarmowa, smakowitość i trwałość kiszonek
  4. Praktycznie wymierne korzyści w produkcji zwierzęcej 
  5. Prawidłowe zródło pochodzenia bakterii - z ekosystemu Polski

SiloKing T

Biopreparat do zakiszania traw i roślin motylkowatych.

SiloKing T okulant zawierający specjalnie wyselekcjonowane liofilizowane bakterie fermentacji mlekowej z rodzaju Lactobacillus. Kombinacja opatentowanych homo- i heterofermentatywnych mikroorganizmów działających w efektywnej synergii procesu zakiszania.

Specjalny skład zakiszacza:  

SiloKing T zawiera szczególnie efektywne, przetestowane i zarejestrowane w UE szczepy bakterii kwasu mlekowego w ilości nie mniejszej niż 2x1010 j.t.k. w 1 g preparatu wsparte skoncentrowanymi enzymami.

Lactobacillus plantarum KKP/593/p

Lactobacillus plantarum C KKP/788/p

Lactobacillus buchneri KKP 907

Enzymy paszowe endo-1,4-beta-glukanaza, endo-ksylanaza, alfa-amylaza

 

Nowoczesny mechanizm działania:

SiloKing Tzapobiega stratom składników pokarmowych kiszonki, działając szybko i efektywnie w podwójnym procesie:

I. Aktywna fermentacja                                                                                   

Natychmiastowa penetracja zielonej masy i zakwaszanie kwasem mlekowym wytwarzanym przez homofermantatywne bakterie Lactobacillus plantarum. Niedopuszczenie do rozwoju patogennej mikroflory i powstawania szkodliwego kwasu masłowego. Wyjątkowa zdolność szczepów do biosyntetyzowania enzymów: amylazy, ksylanaza i betaglukanazy oznacza ogromną moc i szybkość zakiszania pasz objętościowych.

II. Kontrolowana stabilizacja

Wytwarzany przez heterofermentatywne bakterie Lactobacillus buchneri kwas octowy zapewnia niskie pH kiszonki i gwarantuje jej wysoką stabilność tlenową, bez ponownego jej zagrzewania, zmniejszając ryzyko wtórnej fermentacji. Tak zakonserwowana pasza jest cenna żywieniowo, bogata w składniki pokarmowe, chętnie pobierana, bezpieczna i higieniczna, gdyż wzrost drożdży i grzybów pleśniowych jest efektywnie tłumiony.

SILOKING K

Biopreparat do zakiszania kukurydzy (całe rośliny, kolby lub ziarno)

Preparat dedykowany do konserwacji kukurydzy na drodze kiszenia. Specjalny skład mikroorganiczny z przewagą kluczowego dla kiszenia kukurydzy selektywnie dobranego heterofermentatywnego szczepu  Lactobacillus buchneri zapewnia niezawodność procesu. Wytworzony w optymalnej ilości kwas octowy jest trwały i długo utrzymuje pH kiszonki na niskim poziomie, szczególnie ważne po otwarciu pryzmy, co istotnie zmniejsza ryzyko wtórnej fermentacji i przedłuża wysoką stabilność tlenową oraz jakość kiszonki.

Kierunkowy skład preparatu: 

Lactobacillus plantarum KKP/593/p (25%)

Lactobacillus plantarum C KKP/788/p (25%)

Lactobacillus buchneri KKP 907 (50%)

SILOKING K -  zawiera wysoceefektywne, sprawdzone i uznane w UE szczepy bakterii w ilości nie mniejszej niż 2x1010 j.t.k. w 1 g preparatu

SILOKING K  - posiada ważny atut: utrwalenie cech użytkowych i stabilności tlenowej kiszonek z roślin wysokoskrobiowych, szczególnie z ziarna kukurydzy, nawet do 3 lat. Szczep  Lactobacillus buchneri KKP 907 syntetyzuje metabolity (1,2-propanodiol i kwas propionowy), które hamują rozwój grzybów w kiszonce, znacząco opóźniając proces jej psucia.

Wykazano, że dzięki stosowaniu SILOKING K następuje znaczna redukcja niepożądanych pleśni i patogennych bakterii Escherichia coli i Salmonella sp., jak również niższy poziom skażenia pasz mikotoksynami : aflatoksyną B1 i ochratoksyną.

Opakowania Biopuls SILOKING

Plastikowe puszki o pojemnościach netto :   250 g - na 50 ton kiszonki                                                    

Instrukcja stosowania:

Gwarantowana całkowita liczebność bakterii w kiszonce dla optymalnego procesu fermentacji: 100 000 jtk w każdym gramie zakiszanego materiału.

  • na krótko przed rozpoczęciem zakiszania 1 opakowanie 250 g SiloKing rozpuścić w 50 L  wody i dokładnie wymieszać
  • dozować ok. 1 L cieczy roboczej na 1 tonę zielonej masy
  • gotową ciecz roboczą należy zużyć w ciągu 12 godzin
  • dla optymalnej jakości rozprowadzenia cieczy używać właściwego sprzętu

Minimalny termin przydatności SiloKing zamknięty w oryginalnym opakowaniu):

Temp. pokojowa (+20 °C) : 12 m-cy

Temp. do +4 °C: 18 m-cy

Biopuls SiloKing = Optymalna fermentacja + stabilność przechowywania

Biopuls SILOKING :

  • Łatwo rozpuszczalny
  • Nie koroduje urządzeń
  • Przyjazny środowisku

Kluczowe korzyści stosowania zakiszaczy  SILOKING:

  • Optymalny przebieg procesu fermentacji dzięki doborze opatentowanych efektywnych bakterii
  • Stabilizacja kiszonki, mniej nagrzewania i strat przechowalniczych
  • Hamowanie rozwoju drożdży i pleśni w zakiszania materiale
  • Bogata koncentracja i jakość składników pokarmowych (np wzrost białka) w kiszonce
  • Niwelowanie strat przy konserwacji paszy objętościowej
  • Wysokie współczynniki strawności składników pokarmowych wykazane w praktyce
  • Wysoka smakowitość i chętne pobieranie kiszonki przez zwierzęta
  • Zwiększona wydajność zwierząt i ekonomia produkcji

 

 

Lactobacillus buchneri KKP 907 (50%)

 SILOKING K -  zawiera wysoceefektywne, sprawdzone i uznane w UE szczepy bakterii w ilości nie mniejszej niż 2x1010 j.t.k. w 1 g preparatu

 SILOKING K  - posiada ważny atut: utrwalenie cech użytkowych i stabilności tlenowej kiszonek z roślin wysokoskrobiowych, szczególnie z ziarna kukurydzy, nawet do 3 lat. Szczep  Lactobacillus buchneri KKP 907 syntetyzuje metabolity (1,2-propanodiol i kwas propionowy), które hamują rozwój grzybów w kiszonce, znacząco opóźniając proces jej psucia.

Wykazano, że dzięki stosowaniu SILOKING K następuje znaczna redukcja niepożądanych pleśni i patogennych bakterii Escherichia coli i Salmonella sp., jak również niższy poziom skażenia pasz mikotoksynami : aflatoksyną B1 i ochratoksyną.

Opakowania Biopuls SILOKING

Plastikowe puszki o pojemnościach netto :   250 g - na 50 ton kiszonki                                                       

Instrukcja stosowania:

Gwarantowana całkowita liczebność bakterii w kiszonce dla optymalnego procesu fermentacji: 100 000 jtk w każdym gramie zakiszanego materiału.

  • na krótko przed rozpoczęciem zakiszania 1 opakowanie 250 g SiloKing rozpuścić w 50 L  wody i dokładnie wymieszać
  • dozować ok. 1 L cieczy roboczej na 1 tonę zielonej masy
  • gotową ciecz roboczą należy zużyć w ciągu 12 godzin
  • dla optymalnej jakości rozprowadzenia cieczy używać właściwego sprzętu

Minimalny termin przydatności SiloKing zamknięty w oryginalnym opakowaniu):

Temp. pokojowa (+20 °C) : 12 m-cy

Temp. do +4 °C: 18 m-cy

Biopuls SiloKing = Optymalna fermentacja + stabilność przechowywania

Biopuls SILOKING :

  • Łatwo rozpuszczalny
  • Nie koroduje urządzeń
  • Przyjazny środowisku

Kluczowe korzyści stosowania zakiszaczy  SILOKING:

  • Optymalny przebieg procesu fermentacji dzięki doborze opatentowanych efektywnych bakterii
  • Stabilizacja kiszonki, mniej nagrzewania i strat przechowalniczych
  • Hamowanie rozwoju drożdży i pleśni w zakiszania materiale
  • Bogata koncentracja i jakość składników pokarmowych (np wzrost białka) w kiszonce
  • Niwelowanie strat przy konserwacji paszy objętościowej
  • Wysokie współczynniki strawności składników pokarmowych wykazane w praktyce
  • Wysoka smakowitość i chętne pobieranie kiszonki przez zwierzęta
  • Zwiększona wydajność zwierząt i ekonomia produkcji

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.