Calibre dla jagodowych

ODŻYWIANIE ROŚLIN JAGODOWYCH (BORÓWKA,TRUSKAWKA, MALINA, PORZECZKA, AGREST I IN.) WAPNIEM – NIEZBĘDNYM MAKROSKŁADNIKIEM

Wapń dla jagodowych


jagody 2Każdego roku ok. 200 kg czystego wapnia z hektara jest pobierane przez rośliny do budowy organów wegetatywnych (korzenie, liście, pędy). Niezbędne jest więc by był on dostępny w dużych ilościach i w przyswajalnych formach. Jednocześnie kilka kilogramów Ca wynoszonych jest z pola wraz z plonem owoców. Występujące w ten sposób niedobory wapnia potrafią drastycznie ograniczyć plony. Wapń w uprawach jagodowych jest pierwiastkiem budulcowym każdej komórki roślinnej. Prawidłowe wysycenie nim ścian komórkowych stanowi o ich sztywności i trwałości oraz pożądanej zdrowotności. Optymalne zaopatrzenie rośliny w ten pierwiastek pozwala na pełną realizację potencjału plonotwórczego roślin.

DEFICYT WAPNIA NA PLANTACJACH ROŚLIN JAGODOWYCH
OBJAWIA SIĘ NA WIELE SPOSOBÓW:

  • liście wierzchołkowe są jasnozielone z drobnymi plamkami o barwie żółto-brązowej.
  • brzegi liści są często postrzępione
  • występuje drobnienie owoców
  • obserwujemy większą wrażliwość owoców na pękanie, korkowacenie i oparzenia słoneczne

 

SKUTKI NIEDOBORU WAPNIA W UPRAWACH JAGODOWYCH SĄ POWAŻNE:

  • obniżenie odporności roślin na stres
  • częstsze choroby (mączniaki, pleśnie)
  • zakłócenie pobierania składników odżywczych
  • niższy plon i jakość owoców
  • owoce przechowują się krótko i są mało trwałe

 

ROLA WAPNIA W ROŚLINIE:

  • strukturalna – wapń jest pierwiastkiem budulcowym każdej komórki roślinnej. Prawidłowe wysycenie ścian komórkowych wapniem stanowi o ich sztywności i trwałości, co również korzystnie wpływa na odporność roślin na niesprzyjające warunki klimatyczne
  • aktywator niektórych procesów enzymatycznych zachodzących w roślinie np. fosfolipazy, amylazy, ATPazy
  • bariera na powierzchni liści dla przenikania czynników chorobowych
  • ogranicza transpirację wody z powierzchni rośliny i utrzymuje komórki w stanie właściwego uwodnienia (niezwykle ważne w warunkach suszy)
  • jest niezbędny w procesie podziału komórek, a jego brak powoduje zahamowanie wzrostu roślin

 

CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA NIEDOBÓR WAPNIA W ROŚLINIE:

  • Rodzaj gleby: piaszczyste lekkie, kwaśne, torfowe
  • Zasobność gleby w sód i glin
  • Odczyn gleby
  • Warunki suszy glebowej a także w warunkach nadmiernego uwilgotnienia,
  • Niedobór wapnia w owocach jest związany z trudnościami w przemieszczaniu się tego składnika z innych części rośliny do owocu. W takim przypadku nawożenie wapniem do gleby praktycznie nic nie wnosi. Bardziej pożądane jest wówczas pozakorzeniowe nawożenie, polegające na bezpośrednim dostarczeniu tego składnika do owoców poprzez opryskiwania roztworami związków wapniowych.

 

SPOSOBY DOSTARCZENIA WAPNIA ROŚLINOM:

  • doglebowo
  • dolistnie - dokarmianie naturalnym zmikronizowanym wapniem, precyzyjnie przyswajanym przez rośliny

 

MOMENTY NAJWIĘKSZEGO ZAPOTRZEBOWANIA NA Ca ORAZ TERMINY APLIKACJI:

od początku kwitnienie do owocowania, kilkakrotnie w odstępach 10-14 dniowych

 

DR KALIBER DOBRZE WIE, ŻE...

  • Optymalne zaopatrzenie roślin w wapń zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój zarówno systemu korzeniowego, jak również pozytywnie wpływa na sprawne pobieranie innych składników pokarmowych (makroskładników NPK)
  • Niedobór wapnia w glebie może wystąpić na glebach piaszczystych lekkich, torfowych, przy odczynie zbliżonym do obojętnego oraz o odczynie kwaśnym
  • W okresie wegetacji mogą pojawić się niesprzyjające warunki, w których pobranie wapnia z gleby może być utrudnione w stosunku do zwiększonych potrzeb pokarmowych rośliny np.: w czasie suszy lub przy nadmiernej wilgotności gleby Jony wapnia są w niewielkim stopniu przemieszczane miedzy organami rośliny, co skutkuje słabym transportem tego pierwiastka z liści starych do młodych w przypadku pojawiającego się deficytu
  • Deficyt Ca to graniczenie wzrostu liści, charakterystyczne ich marszczenie się, a nawet zamieranie wierzchołków liści i zniekształcenie owoców Niedobory wapnia to często zwiększenie występowania chorób fizjologicznych podczas przechowywania
  • Brak wapnia w owocach malin i truskawek sprawia, że są one miękkie, co obniża wartość handlową owoców świeżych, mrożonych i suszonych
  • Wzmocnione dolistnie wapniem przed samym zbiorem owoce np. porzeczki nie ulegają uszkodzeniom spowodowanym wysoką temperaturą i silnym nasłonecznieniem podczas zbiorów, pakowania i transportu
  • Deficyt wapnia w uprawie borówki powoduje, iż owoce mają cieńszą i słabszą skórkę, a pojedyncze owoce, nawet te duże, są lekkie, „papierowe” i często puste w środku

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.