Pożyteczne mikroorganizmy w sadach
Wdrażając stosowanie pożytecznych mikroorganizmów w sadach należy ograniczyć stosowanie chemicznych środków ochrony roślin.
Stosowanie Ema w połączeniu z Ema5 eliminuje wiele szkodników, jak mszyce, zwójki, kwieciaki. Skutecznie ogranicza, bądź eliminuje
występowanie parcha jabłoni i mączniaka.
WIŚNIE, CZEREŚNIE, ŚLIWY, BRZOSKWINIE, I INNE PESTKOWE
Stosować opryski przed kwitnieniem, po kwitnieniu, w trakcie dojrzewania owoców i w trakcie zbioru. Każdorazowo należy użyć 0,2-0,3 litra Ema Plus/
5 litrów wody/100m2. Koniecznie wykonać oprysk po gradobiciu – wszelkie uszkodzenia skórki się zagoją, nie wystąpią pleśnie i zagniwanie w miejscach
pęknięć. Owoce będzie można przeznaczyć na sok. Również opryskać w okresie pękania owoców wskutek opadów. Dzięki temu nie rozwiną się pleśnie w miejscach pęknięć.
W przypadku silnego rozwoju chorób grzybowych dodać do oprysków przed kwitnieniem i po kwitnieniu Ema5 w ilości 0,2 litra/10 litrów wody.
JABŁONIE, GRUSZE
Stosować przynajmniej 3 zabiegi w sezonie: przed kwitnieniem, po kwitnieniu w fazie rozwoju ulistnienia, w trakcie rozwoju zawiązków owocowych. Każdorazowo należy użyć 0,2-0,3 litra Ema Plus/5 litrów wody/100m2. Dodatkowo można opryskać przed zbiorami. Począwszy od drugiego zabiegu dodać Ema5 w ilości 0,02-0,04 litra/5 litrów wody/100 m2.
Po zbiorach, kiedy opadnie większość liści należy opryskać Ema Plus stosując do 0,5 litra Ema Plus/100 m2.
https://www.youtube.com/watch?v=zvPpUtTHoVo