CALIBRE W UPRAWIE WINOGRON
- zwiększona odporność na susze i brak wody
- proces fotosyntezy jest bardziej intensywny
- zwiększenie plonów o ok 30%
- szybsze dojrzewanie owoców
- zwiększenie rozmiaru i wagi owoców
- zwiększenie zawartości cukru w owocach o ok. 2%
- zwiększony potencjał tworzenia się alkoholu i znacznie zwiększona jakość wina
- utrzymywanie korzystnej wartości pH i odpowiedniego poziomu kwasów co z kolei wpływa na świeżość i dynamikę wina oraz na zwiększenie stabilności koloru
- zwiększona odporność na choroby i szkodniki co powoduje zmniejszenie zapotrzebowania na stosowanie środków ppzeciwdziałająch tym problemom o ok 50%
- pomaga zwalczać mączniaka ( roztwór 0,5% oprysk 3x w ciągu trzech dni)
- zatrzymuje rozwój choroby, pomaga w leczeniu oraz redukuje możliwość zarażenia zdrowych roślin
- zmniejsza parowanie wody z liści
- większa ilość polifenoli oraz antocyjanów w owocach co wpływa na strukturę tanin oraz lepsze wydobycie koloru w procesie produkcji wina
- większa ilość asymilowalnego azotu w roślinach, który z kolei jest ważny dla bakterii i drożdży.
- zwiększenie długości gałęzi oraz powierzchni liści
- lepszy rozwój korzeni co ułatwia sadzenie
- zwiększenie wagi drewnianych części dzięki lepszej syntezie skrobi, co z kolei wpływa na lepsze zimowanie roślin.
Aplikacja Calibre wykazuje dwa główne efekty na winorośl:
- efekt wzmacniający wzrost na początku wegetacji
- efekt na ogólną fizjologię roślin
- optymalne przygotowanie rośliny do kwitnienia
- zwiększenie odporności na choroby
Aplikacja w drugiej części cyklu ma na celu zwiększenia jakości i wielkości plonu winogron
Dawkowanie Calibre:
- przed kwitnieniem : 2 kg/ha
- zawiązywanie się owoców : 2,5 kg/ha
- zmiana koloru owoców : 2,5 kg/ha