dom i ogród powrót do natury

Badania polowe z uwzględnieniem produktów Domino PRO i CaLibre

2020.05.21

W sezonie wegetacyjnym 2019 przeprowadzono w Zakładzie Metod Biologicznych i Rolnictwa Ekologicznego w IOR-PIB w Poznaniu wstępne badania polowe z uwzględnieniem dwóch produktów o nazwach handlowych Domino PRO (zawiera komplet aminokwasów) i CaLibre (zawiera naturalny wapń i wiele mikroelementów i pierwiastków śladowych).

Na powierzchni rolniczej prowadzonej zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego znajdującej się w PSD IOR-PIB w Winnej Górze wysiano trzy odmiany pszenicy jarej – Arabellę, Serenadę i Rusałkę. Doświadczenie przeprowadzono w systemie bloków, w czterech powtórzeniach, dla każdej odmiany osobno. Ocenę przydatności do tych produktów do uprawy rolniczej przeprowadzono na podstawie plonu zebranego z łanu każdego bloku.

W trakcie wegetacji wykonano trzy opryskiwania nalistne w fazach rozwojowych pszenicy: T1 - pełnia krzewienia, T2 - początek strzelania i T3 - przed kłoszeniem. W trakcie każdego zabiegu stosowano oba produkty łącznie w dawkach: Domino PRO- 1l/ha, CaLibre – 1kg/ha w każdym zabiegu.

W sezonie wegetacyjnym 2019 notowano silny deficyt opadów, co przyczyniło się do uzyskania niskich plonów, jakkolwiek dla wszystkich odmian notowano zwyżkę plonów w porównaniu do kombinacji kontrolnej, gdzie nie stosowano wymienionych produktów. Dla odmiany Arabella zanotowano zwyżkę plonu o ok. 19% w porównaniu do kombinacji kontrolnej, dla odmiany Rusałka zwiększenie plonu osiągnęło poziom 20%, a dla odmiany Serenada wyniosło 12%.

Na podstawie wstępnych badań w trakcie jednego sezonu wegetacyjnego można stwierdzić, że produkty wykazują pozytywny wpływ na rozwój pszenicy jarej przyczyniając się w efekcie końcowym do wzrostu jej plonowania, aczkolwiek należy podkreślić, że efektywność zabiegów jest zróżnicowana dla różnych odmian i trudno jest przewidzieć na podstawie badań jednorocznych stabilny efekt po stosowaniu tych produktów. Należałoby wykonać kolejne badania oraz uwzględnić zmienne warunki wilgotnościowo- temperaturowe.